Maseczki do cery suchej

 

Cera sucha wymaga szczególnej uwagi w pielęgnacji.  Jej cechą jest to że jest bardzo wrażliwa na różne czynniki zewnętrzne takie jak słońce, temperatura, wiatr, woda oraz środki które używamy do jej mycia, a także kosmetyki. Maseczki które będziemy używać powinny być dobrane starannie tak by dały jak najlepszy efekt. W tym celu warto wypróbować różne maseczki z zalecanych do cery suchej i wybrać te które w życiu najlepiej w tej pielęgnacji u Nas się sprawdzą. Przy dokonaniu wyboru warto kierować się kilkoma zasadami. Podstawowe zalecenie to właściwie, dobrze nawilżyć skórę głęboko w sposób pozwalający jak najdłużej utrzymać jej wilgotność, po drugie skórę trzeba odpowiednio odżywić i natłuścić. Maseczkę warto stosować dwa razy w tygodniu.

Do tego celu najlepiej  wybierać maseczki nawilżająco-odżywiające. Warto by miały one składniki natłuszczające oraz składniki mocno higroskopijne czyli wiążące mocno wodę.

Nie należy stosować maseczek o właściwościach ściągających ani z składnikami, o takim  silnym działaniu. Unikać trzeba produktów złuszczających oraz peelingów grubo ziarnistych. Peeling należy stosować z dużą ostrożnością i stosunkowo  rzadko.

 

 

Maseczka z marchwi
Kupujemy lub sami przygotowujemy surowy sok z marchwi i dodajemy otręby pszenne dokładnie mieszamy z sokiem. Nadaje skórze dobry kolor. Leczy drobne uszkodzenia mechanicznie skóry.

Maseczka z żółtka
Do kurzego żółtka dodajemy kilka kropli oliwy z oliwek kilka kropli soku z cytryny. Dokładnie ucieramy.

Maseczka bananowa
Rozgniatamy banana dodajemy płaską małą łyżeczkę oliwy z  z oliwek, dobrze by była to oliwa extra virgin oraz  kilka kropli soku wyciśniętego z cytryny.  Leczy podrażnienia, oczywiście nawilża skórę.

Maseczka bananowa
Do banana po rozgnieceniu dodajemy trzy łyżeczki twarogu, dokładnie łączymy. Wpływa  łagodząco na podrażnienia skóry i uelastycznia.

Maseczka z jabłka
Jedno umyte jabłko ścieramy dodajemy jogurt  naturalny oraz jedną łyżkę miodu. Dokładnie mieszamy.

Maseczka z gotowanego ziemniaka.
Gotujemy ziemniaka, obieramy ze skórki, rozdrabniamy go i rozcieramy na papkę dodajemy łyżkę oliwy z oliwek najlepiej extra virgin, dokładnie łączymy.

Maseczka z miodem
Do pięciu łyżek jogurtu naturalnego dodajemy dwie łyżki miodu i dwie łyżki olejku z kiełków pszenicznych i łączymy dokładnie. Nakładamy na 10 minut.

Maseczka z awokado
Przecinamy awokado na połowę i łyżeczką wydrążamy miąsz do którego dodajemy łyżeczkę śmietany i kilka kropel z soku wyciśniętego z cytryny, rozgniatamy i mieszamy dokładnie.