Masło kakaowe wytwarzane jest z nasion drzewa kakaowego. Produkowane jest przede wszystkim w Afryce, gdzie jest wykorzystywane nie tylko do celów pielęgnacyjnych, ale również w kuchni. Masło kakaowe jest jednym z najtwardszych tłuszczy na świecie. Jednak dzięki niskiej temperaturze topnienia (ok. 35°C) rozpuszcza się pod wpływem ciepła ludzkiej skóry.

Zastosowanie w kosmetyce

Masło kakaowe jest hipoalergiczne i posiada dużą biozgodność z ludzką skórą, dzięki czemu bezpiecznie może być stosowany nawet przez dzieci i kobiety w ciąży. Nadaje się do każdego rodzaju skóry – tłustej, suchej i wrażliwej.

Idealnie nadaję się dla osób, które lubią naturalną opaleniznę. Masło kakaowe delikatnie brązuje skórę i pozwala utrzymać powakacyjną opaleniznę. Poza tym nawilża naszą skórę, pozostawiając na niej tłustą warstwę ochronną. Posiada naturalny filtr UV, który chroni nas przed negatywnymi promieniami słonecznymi.

Masło kakaowe jest bombą witaminową, dzięki której uelastycznia, wygładza i nawilża naszą skórę. Masło kakaowe można również stosować samodzielnie na skórę, zamiast balsamu do ciała. Bardzo często wykorzystuję się je do tworzenia własnoręcznie robionych kosmetyków. Jest w składzie wielu balsamów, mydeł czy kremów.
Najlepiej kupować masło kakaowe nierafinowane, gdyż posiada o wiele więcej witamin i soli mineralnych, niż te rafinowane. Bez problemu można je kupić w sklepach internetowych z półproduktami kosmetycznymi.